Оржицька районна рада
Оржицький район, Полтавська область

Депутат обласної ради М.Горб: «Влада змінюється, а ми залишаємося. І так буде завжди»

Переглядів: 92

«Але урядові не до дітей: на першому місці в них тарифи»

– Із населення вже витиснули все, що можна. Люди почали здавати долари. Це вже край, значить, прийшов чорний день. А ще ж не настала осінь із новими тарифами. До речі, риторичне запитання: у чиїх інтересах держава регулює тарифи? Ми ж знаємо, що всі обленерго і теплоенерго у приватних руках. Субсидії виділили і перерахували одним траншем на їх рахунки. Це ж зручно. А те, що в людей немає грошей, владу не цікавить, – говорить керівник підприємства. – Торік ми двічі підняли зарплату працівникам Оржицького маслозаводу. Ще б треба було, але не можемо, бо зароблені кошти з’їдає солярка, газ. Упаковка раніше коштувала 8% від усіх затрат, а зараз майже 20%. Адже доводиться купувати її за євро, бо в Україні ніхто не випускає. При цьому купівельна спроможність населення падає. Ще мене обурює система проведення тендерів на постачання продукції в дитсадки та школи. Основним критерієм є ціна. Чим нижча ціна продукції, тим більша вірогідність виграти тендер. Невже ніхто не задумується, а чи може бути дешева продукція якісною? Про яке здоров’я дітей ми говоримо, коли труїмо їх із дитсадка? Оце одна з причин і того, що в армії нікому служити, бо хлопці не можуть пройти комісію. Нам важко на все це дивитися, бо маємо можливість зрівнювати, адже багато їздимо в інші країни, спілкуємося там із людьми, дивимося, аналізуємо. Українські діти розумні, вони знаннями не поступаються тим, хто живе за кордоном, але не в усіх батьків є можливості дати їм гідну освіту. А урядові не до дітей: на першому місці в них тарифи.

«Головне для нас – довіра людей»

Висловивши наболіле, Микола Миколайович повертає до теми більш приємної: «Зараз у нас жнива у розпалі. Збираємо ріпак, пшеницю. Обробляємо понад 4500 га землі. А 15 років тому розпочинали з 20 га. Головне для нас – довіра людей. Свою землю вони намагаються віддавати місцевому господареві, бо вже навчені гірким досвідом співпраці з інвесторами, які приходять на 2-3 роки. У цілому, як не важко, але господарство розвивається. Багато будуємо: новий комплекс для утримання корів, другу чергу маслозаводу. Днями уклали договір із дилерами компанії «ДеЛаваль» на встановлення обладнання. У нас достатньо сільськогосподарської техніки, але парк постійно оновлюється і поповнюється. Цього року придбали два нових трактори, імпортну жатку».

Не побувати у жнивну пору на полі, не побачити, як велетні-комбайни рівненько скошують пшеницю, не послухати людей, які безпосередньо причетні до нового врожаю, просто неможливо.

«Початок жнив – це завжди хвилювання»

На одному з полів зустрілися з агрономом господарства Юрієм Сарапином.

– Якщо характеризувати весь період підготовки й вирощування нового врожаю, то нинішня зима була не зовсім сприятливою, – розповідає Юрій Сарапин. – Певний період відзначалося потепління. Але коли настали морози й граничні відмітки сягнули мінус 30 градусів, то від цього відчутно постраждали всі озимі культури. Весна дала нам відсіятися вчасно, без особливих перипетій. А в подальшому обставини складалися цікаво, думаю, як і в багатьох інших районах області. Були і дощі, й озера на полях, і град, і буря, яка виклала соняшники на землю. Таким чином весняні дощі спричинили зменшення посівних площ. Зате завдяки накопиченій волозі зараз дуже добре пішли в ріст кукурудза й ріпак. Сіємо також пшеницю, ячмінь, дотримуємося традиційної сівозміни, але перевагу віддаємо кукурудзі, яка займає третину всієї площі. Розвиваємо кормовий клин. Нарощуємо посіви багаторічних трав, культур для силосу, сінажу.

– Крім того, – додав Віктор Симоненко, помічник депутата обласної ради Миколи Горба, – весняна стихія нанесла збитки ще й господарським та адміністративним будівлям. Вітер зняв дах на складському та офісному приміщеннях, частково розкрив будівлі ферм, у результаті в одній від зливи навіть стіна почала валитися. Так що роботи зараз вистачає.

Агроном-хімік СФГ «Світанок» Віталій Гаркавенко, якого ми зустріли в полі біля комбайнів, розповів про свою ділянку роботи: «Про врожайність пшениці говорити поки що рано, бо лишень розпочали косити. Озимий ячмінь уже зібрали, у середньому отримали по 55 ц/га. Це непоганий показник. Звичайно, на початку жнив дещо хвилюємося, бо не знаємо, яким буде результат нашої роботи, але завжди сподіваємося на краще».

Господарський підхід – навіть вівці при роботі!

Зібране збіжжя звозиться на ТОВ «Комбікормовий завод «Світоч», яким керує Олександр Горб і де трудиться майже 30 осіб. Тут воно доводиться до кондиції на двох сушарках ДСП-32, кожна потужністю 40 т за годину. Як розповів інженер Віталій Слинько, сухе зерно засипають у склади для зберігання і подальшої реалізації. Значна частина йде на виготовлення комбікормів для тваринництва. Є в господарстві своя олійниця, у якій виробляють запашну соняшникову олію. СФГ «Світанок» забезпечує цим популярним продуктом Оржицьку центральну районну лікарню, свою їдальню, а також виписує людям у рахунок орендної плати. Віталій Слинько додав, що на комбікормовому заводі також виготовляють усі види круп, крім гречки та рису.

Раціональний, розумний підхід Миколи Горба та його команди до господарювання відчувається в усьому. Такий нюанс. Щоб не скошувати бур’яни на чималенькій території комбікормового заводу, тут утримують 50 овець романівської породи, які підчищають усе, навіть амброзію.

Хлібороб – це поняття масштабне: навіть тротуарну плитку в господарстві виробляють!

У СФГ «Світанок» постійно будується щось нове. Тому керівництво весь час у пошуку рентабельних варіантів у цій справі. Так, кілька років тому вирішено було на базі підприємства налагодити випуск тротуарної плитки. З того часу її активно використовують для своїх потреб, а частина йде на продаж. Для будівництва приміщень на тваринницькій фермі йдуть шлакоблоки. Між іншим, плитку тут виготовляють різних кольорів. У перспективі – запуск цеху з виробництва литих парканів.

Соломою в тюках, складених рівненькими рядами біля ферми, нині вже нікого в області не здивуєш. А директор СФГ «Світанок» Микола Горб запровадив таку технологію і для зберігання сінажу. До того ж кожна «таблетка» обтягнута спеціальною плівкою, яку потім перед використанням знімають, тюк закладають у міксер для подрібнення, туди додаються необхідні мінеральні добавки, глюкоза.

Не тільки хліб на столі, а й до хліба й до борщу

Літньої пори у господарстві працює максимальна кількість людей – понад 200 осіб. 150 із них харчують кухарі «Світанку» за символічну ціну. А значить, без своїх овочів не обійтися. Тому під керівництвом бригадира Сергія Онищенка тут вирощують усе, що умовно відносимо до борщового набору. А ще є ділянка з полуницями, невеликий сад із крапельним зрошуванням.

Це лише деякі аспекти діяльності багатопрофільного підприємства «Світанок». Про тісну співпрацю із сільськими радами, допомогу пайовикам та захоплення, що не приносить прибутку, ми розповімо вам на шпальтах газети в одному з подальших номерів.

« повернутися до списку новин